Jan Berchmans is terug thuis…

Het beeld van Sint-Jan Berchmans kreeg opnieuw een plaats in de inkomhal van SJB. Met de feestdag van onze patroonheilige op maandag 26 november hebben we hem een prominente plaats in de school gegeven en kan hij elke bezoeker gadeslaan en verwelkomen. In de onmiddellijke buurt van het witte beeld op een eikenhouten sokkel prijkt de foto van het vroegere gebouw waar het college gehuisvest was van 1900 tot 1930.  Op die foto is in een nis aan de voorgevel hetzelfde beeld te zien.

Toen in 1900 in Mol het ‘Sint-Jan Berchmansgesticht’ werd opgericht, plaatste men in een nis in de voorgevel een beeld van de heilige.

Dertig jaar later verhuisde ‘het Patronaat’ – zoals het college indertijd in de volksmond werd genoemd – van de Collegestraat naar de Jakob Smitslaan. Het beeld bleef in weer en wind achter in het oude gebouw dat door het Sint-Lutgardisinstituut werd overgenomen.

In 1988 werd dit oude gebouw echter gesloopt en het beeld verdween op een geheimzinnige wijze.  Achteraf bleek dat ‘Het Grote Oor’ (bestaande uit enkele cabareteske leerkrachten van het college) daar verantwoordelijk voor was geweest. In ruil voor een bak bier voor de bouwvakkers hadden zij het beeld buitengesmokkeld en zo van de sloop gered. Leuke anekdote: toen Jan Berchmans, verstopt onder een wit laken, op een berrie werd buitengedragen, dacht een leerlinge dat er een lijk passeerde en viel ze prompt flauw …

Enkele oud-leerlingen werden in het complot betrokken: Louis Van Baelen, Petrus Lommelen en Frans Loos restaureerden het beeld deskundig en timmerden een stijlvolle sokkel in elkaar. Het gerestaureerde beeld kreeg een plaats in de inkomhal van het college, tot het een drietal jaren geleden verdween in de kelder van de school. Aanleiding hiervoor waren weer bouwwerken, want het college heeft grootscheepse renovatiewerken in het hoofdgebouw laten uitvoeren. Nu alle (?) werken achter de rug zijn, is het opnieuw tijd om het beeld van Sint-Jan Berchmans een waardige plaats in de school te geven.

Een geschikte datum vinden om het beeld zijn oude luister terug  te geven, lag voor de hand: maandag 26 november is het de feestdag van deze heilige en zal het – geflankeerd door een  foto van het beeld in de nis van het oude gebouw – opnieuw te bewonderen zijn in de inkomhal van de school. Dit vormt ook een mooie aanzet voor een tweede feestdag van Jan Berchmans: op 15 januari 1888 (juist 125 jaar geleden) werd deze patroon van de studerende jeugd zalig verklaard. Hopelijk stimuleert hij nog steeds de huidige generatie leerlingen met zijn leuze: ‘Doe goed al wat ge doet.’