Gezondheidsweek

In de refter werden vorige week geen gezoete dranken geserveerd en kon men alleen een “gezond” broodje bestellen.

Op 21 en 22 januari stonden er voor onze 3de, 4de en 5de jaars vakoverschrijdende activiteiten en leermomenten op het programma rond gezondheid.

Onze 3de jaars hadden een workshop rond gezond ontbijt. Een interactieve PowerPointpresentatie toonde aan dat 1 op 6 jongeren nooit een ontbijt neemt en dat slechts 1 op 10 jongeren een volwaardig ontbijt nuttigt. Niet onbelangrijk wanneer we weten dat 25 % van alle dagelijkse energie uit ons dagelijks ontbijt komt. Onderzoek toont aan dat jongeren die aandacht besteden aan hun ontbijt betere schoolresultaten behalen. Hoog tijd dus om daar bij een gezond ontbijt eens rustig over te praten.

Onze 4de jaars communiceerden via een informatieronde, een carrouselgesprek en een geleide discussie over drugs, alcohol en tabak. Uit onderzoek blijkt dat de meeste jongeren op 15-jarige leeftijd reeds ervaring hebben met middelengebruik. Via deze ‘zeg neen tegen’-activiteit gaven we concreet vorm aan ons drugbeleid op de school.

Onze 5de jaars weten dat fuiven aanleiding geeft tot risicogedrag. Zij werden in de werkwinkel ‘veilig fuiven’ geconfronteerd met de verschillende gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan een nachtje fuiven: risico op gehoorschade door te luide muziek, middelengebruik, intoxicatie en omgaan met agressie kwamen aan bod. We hopen dat onze leerlingen na deze workshop bewuster, maar vooral op een meer veilige en gezonde manier gaan stappen.