Wiskunde Olympiade: 1ste ronde

De Vlaamse Wiskunde Olympiade is een wiskundewedstrijd voor scholieren die jaarlijks in Vlaanderen wordt georganiseerd. De wedstrijd tracht de wiskundebeleving bij jongeren te stimuleren. De organisatie gebeurt door VWO v.z.w., waarvan de meeste leden professoren zijn aan de wiskundige vakgroepen van de Vlaamse universiteiten die de VWO actief steunen.

Aan de wedstrijd nemen leerlingen van het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs, uit eender welke richting deel. De eerste ronde, die bestaat uit 30 meerkeuzevragen, werd voor onze deelnemende leerlingen in SJB georganiseerd op 16 januari. Bijna 70 deelnemers waagden hun kans…De tweede ronde, waaraan de besten uit de eerste ronde mogen deelnemen, wordt georganiseerd per provincie. Dan krijgen de deelnemers slechts twee uur de tijd om weer dertig vragen op te lossen. De besten daarvan mogen naar de nationale finaleronde. Daar krijgen ze vier open vragen, die ze op drie uur moeten oplossen. De deelnemers van deze eindronde krijgen op een officiële proclamatieplechtigheid een getuigschrift van deelname overhandigd. Volgens hun klassering wordt bovendien een prijs toegekend. De jury selecteert drie Vlaamse finalisten, die samen met drie finalisten van de Olympiade Mathématique Belge naar de internationale finale mogen, waar men zich meet met deelnemers uit 90 andere landen.