Berkay Ertas (4h) vertegenwoordigt België in Turkije

Ertas Berkay 4h

Op zondag 28 april 2013 vond voor 1800 toeschouwers de finale plaats van de zang-, poëzie- en talentenwedstrijd ‘Kleuren van België’ in de Antwerpse Stadsschouwburg. Dit initiatief van Beltud, de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap, kon op een nooit gezien succes rekenen. De prijs in de categorie Gedicht Frans ging naar Berkay Ertaş voor zijn opvoering van ‘Mon rêve familier’ van Paul Verlaine. Van 1 tot en met 6 juni zal Berkay ons land vertegenwoordigen in Turkije tijdens de grote finale. We wensen hem via deze weg alle succes toe !

Kleuren van België” werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Beltud wil met dit event vriendschap en dialoog tussen de verschillende gemeenschappen in België stimuleren en ook bijdragen aan een cultuur van samenleven en sociale cohesie. Met de slagzin ‘Verschillende talen, één gevoel’ slaat Beltud dan ook de spijker op de kop. Bovendien vond het evenement dit jaar plaats in het kader van ‘de 50ste Jaar Evenementen’, een project georganiseerd door onze federatie ter gelegenheid van 50 jaar Turkse migratie.

Onder de talrijke aanwezigen waren onder andere minister van Staat Herman de Croo, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, federaal minister van Werk Monica De Coninck, federaal volksvertegenwoordigers Meyrem Almaci en Nahima Lanjri. Ook Antwerps gouverneur Cathy Berx, de Antwerpse schepenen Philip Heylen, Claude Marinower en Nabilla Ait Daoud en andere politici kleurden zondagavond de finale door hun aanwezigheid. De enthousiaste familieleden, vrienden en andere genodigden vulden de 1800 zetels van de prestigieuze Stadsschouwburg.
Op het podium mocht het resultaat er zijn. Presentator Brahim (Nederlands) en Esra (Frans) leidden de avond in goede banen en de deelnemers, kinderen tussen negen en zestien jaar van over heel België, maakten van de show een heus spektakel. De kandidaten waren stuk voor stuk aan elkaar gewaagd en maakten het de jury niet gemakkelijk. In de jury zetelden tal van grote namen uit de televisie- en muziekwereld waaronder Johan Verminnen, Francesca Vanthielen, Eva De Roovere, Merdan Taplak, Erwin Jans, Bart Cannaerts, Erkan Albay, Saddie Choua, Olivier Battesti, Anke Buckinx, Jean-Louis Sbille en Walid. De jonge talenten voerden een dansnummer op, speelden piano of brachten een lied of gedicht in een andere taal dan hun moedertaal. Uiteindelijk kwam de professionele jury tot een besluit en riep ze in elke categorie een winnaar uit.

De nog erg jonge pianist Albert Bespanov ging aan de haal met de eerste prijs in de categorie Speciaal Talent. De prijs in de categorie Gedicht Frans ging naar Berkay Ertaş voor zijn opvoering van ‘Mon reve familier’. Shana van Fraechem werd verkozen tot winnaar in de categorie Zang Turks. In de categorie Zang Frans kaapte Rana Yanık met ‘Je veux’ van de Franse zangeres Zaz de eerste prijs weg. Mustafa Kadimli kreeg de eerste prijs in de categorie Zang Nederlands met ‘ik, jij, hij of zij’ van Clouseau.

De prijzen werden overhandigd door de aanwezige ministers. Ze staken hun bewondering voor de kandidaten niet onder stoelen of banken en spraken ook vol lof over de organisatie.