6 leerlingen zien in Rotterdam Tommy Wieringa de Inktaap winnen

De Inktaap is een leesproject waaraan scholen uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao deelnemen. Vanaf de allereerste editie in  2002 heeft  onze school hieraan deelgenomen en ook dit schooljaar zijn we weer present!

Op elke school wordt een jury van leerlingen samengesteld. De  leesjury van onze school bestaat dit schooljaar uit Lotte Boven 5A, Lizzy De Scheemaecker 5F, Ezra Dupré 5F, Dries Leysen 5G, Hawa Osoumanou 5H, Steffie Trouwen 6A, Lotte Fierens 6D, Fien Nijsen 6D.

Deze jury leest en beoordeelt de drie genomineerde boeken; het gaat om de winnaars van de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Dat zijn dit jaar :

Oek de Jong – Pier en oceaan (Gouden Boekenuil 2013)
Ruth San A Jong – De laatste parade (Caribische nominatie)
Peter Terrin – Post Mortem (AKO Literatuurprijs 2012)
Tommy Wieringa – Dit zijn de namen (Libris Literatuur Prijs 2013)

Tijdens middagvergaderingen bespreken de leerlingen de boeken en maken ze praktische afspraken. Na het einddebat in februari stellen ze een juryverslag op en bezorgen dit aan Villanella, de organisatie in Antwerpen.

Aan het project is een website met een forum verbonden (www.inktaap.be).

Op maandag 24 maart 2014 is de prijsuitreiking van De Inktaap. Lotte Boven (5A), Dries Leysen (5G), Hawa Osoumanou (5G), Steffie Trouwen (6A), Lotte Fierens (6D) en Fien Nijsen (6D) zullen deze bijwonen onder begeleiding van leerkrachten Hans Trimpeneers en Paul Heylen.

De uitreiking van de prijs is het hoogtepunt tijdens de slotdag van De Inktaap in de Doelen in Rotterdam. Op deze dag zijn er debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en met juryleden uit Nederland en Vlaanderen. Dan wordt beslist wie de opvolger wordt van David Pefko (‘Het voorseizoen’) en met de Inktaap naar huis mag.

Tijdens die dag zijn er debatten, talkshows en ontmoetingen met de auteurs en leden van de vakjury’s van de belangrijkste literaire prijzen.

Na het project kunnen de genomineerde boeken in het OLC van de school ontleend worden.

Waar komt De Inktaap eigenlijk vandaan? De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).

De begeleidende leerkrachten voor onze school zijn Paul Heylen en Hans Trimpeneers.