Er lopen weer ‘inktapen’ in onze school…

De Inktaap is een leesproject waaraan scholen uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao deelnemen. Vanaf de allereerste editie in  2002 heeft  onze school hieraan deelgenomen en ook dit schooljaar zijn we weer present!

Op elke school wordt een jury van leerlingen samengesteld. De leesjury van SJB is dit jaar erg uitgebreid en bestaat uit:

Kaatje Stas (5A), Chelsea Van Gompel (5A), Sybren Van Ginneken (5B), Sarah Vanleeuwen (5B), Nathan Ooms (5E), Laurens Van Herck (6A), Florine Trouwen (6A), Lotte Boven (6A), Pieter-Paul Polleunis (6A), Kurt Cuypers (6D), Christophe Daniëls (6D), Pieter Mermans (6D), Arthur Theyskens (6D) en Britt Boonen (6F).

Deze jury leest en beoordeelt de drie genomineerde boeken; het gaat om de winnaars van de Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Dat zijn dit jaar :

De republiek (Joost de Vries) (Gouden Uil);

La Superba (Ilja Leonard Pfeijffer) (Libris Literatuur Prijs);

Feest van het begin (Joke van Leeuwen) (AKO Literatuurprijs);

Porto Marie (Els Langenfeld) (Caribische nominatie).

Tijdens middagvergaderingen bespreken de leerlingen de boeken, wisselen ze leeservaringen uit en maken ze praktische afspraken. Na het einddebat in februari stellen ze een juryverslag met klassement op en bezorgen dit aan Villanella, de organisatie in Antwerpen.

Aan het project is een website met een forum verbonden. Meer info vind je op de website www.inktaap.nl

Op 10 maart 2015 is de prijsuitreiking van De Inktaap. De uitreiking is het hoogtepunt tijdens de slotdag van De Inktaap in de Singel in Antwerpen. Op deze dag zijn er debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en met juryleden uit Nederland en Vlaanderen. Dan wordt beslist wie de opvolger wordt van Tommy Wieringa (‘Dit zijn de namen’) en met de Inktaap naar huis mag.

Na het project kunnen de genomineerde boeken in het OLC van de school ontleend worden.

Waar komt De Inktaap eigenlijk vandaan? De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).

De begeleidende leerkrachten voor onze school zijn Paul Heylen en Hans Trimpeneers.