‘De sacculis plasticis’

Reeds in het verleden was onze school bezig met milieu. Het Educatief Reservaat van SJB is daar de verzinnebeelding van. Recent kreeg de werkgroep milieu een nieuwe injectie. Het sensibiliseren van collega’s en leerlingen is een start. Via lesinhouden die gekoppeld zijn aan leerplandoelen en vakoverschrijdende eindtermen kunnen dan actuele inhouden worden besproken.

Ook de les Latijn leent zich daar soms toe. Hieronder een vertaaloefening voor het laatste jaar Latijn rond milieubeslissingen in de Amerikaanse staat Californië i.v.m. het gebruik van plastieken zakken. We dagen je uit om mee te vertalen !

“De sacculis plasticis:

Jerry Brown, consul Californiae, legi subscripsit, quae incolas huius civitatis sacculis plasticis uti vetat. Iam antea idem interdictum in nonnullis urbibus valere coeperat. Nova lex hoc vult, ut aquae et terra Californiae puriorae fiant neve litora, nemora aut etiam Oceanus eiectamentis plasticis, quae in natura non dissolvantur, omnino repleantur.”