Leerlingen Wetenschappen 6de jaar op bedrijfsbezoek bij Genzyme

Voor onze zesdejaars ligt de wereld helemaal open in juni. Ze bepalen dan door hun studiekeuze voor een stuk het verdere verloop van hun leven. Ze krijgen tijdens hun laatste jaar een heleboel initiatieven aangeboden om hun studiekeuze te helpen bepalen.

Op dinsdag 27  januari maken onze wetenschapsleerlingen van het zesde jaar kennis met het vak chemie in het voortgezet onderwijs. Ze nemen ook een kijkje op de werkvloer in een biotechnologisch bedrijf, een bloeiende sector in Vlaanderen.

Aan de Thomas More hogeschool gaan onze leerlingen aan de slag in chemielabo’s van instrumentele analyse om het calciumgehalte voor verschillende watermerken te bepalen. Ze gaan eveneens na welke vloeistof het hoogste cafeïnegehalte heeft : cola, Red Bull of koffie. Ze checken of het ethanolgehalte in jenever klopt met de informatie op het etiket.

Naast het bezoek aan Thomas More krijgen ze een rondleiding in Genzyme-Geel. Genzyme is een wereldwijd biotechnologiebedrijf, onderdeel van Sanofi. In de productiesite in Geel produceert Genzyme de eiwittherapie voor de ziekte van Pompe, een zeldzame, genetische spierziekte die vaak een fataal verloop kent. De productie gebeurt via celculturen in grote bioreactoren, gevolgd door de zuivering. Tijdens dit bedrijfsbezoek ondervonden de leerlingen hoe de leerstof uit lessen biologie, chemie en fysica wordt toegepast in de praktijk.