Jonge SJB-wetenschappers op 23 april uitgenodigd op SCK

Het Europese Ruimtevaartagentschap ESA geeft scholen in België de kans om een Spirulina experiment uit te voeren in de klas door middel van educatieve kits die werden samengesteld in samenwerking met SCK•CEN. In dit experiment maakt men gebruik van de spirulina-bacterie die door fotosynthese zuurstof produceert en ook als bron van voedsel kan dienen voor astronauten. De experimenten dienen te worden uitgevoerd in de eerste graad van het secundair onderwijs. SJB tekende hierop in.

Onze school is geselecteerd voor het Spirulina Experiment en het event in Mol !

SJB werd via de ingestuurde werken van leerlingen Servaas Clerckx (2c) en Wannes Claeys (2g) geselecteerd voor het uitvoeren van het Food from Spirulina experiment in de klas en 9 leerlingen zullen het FOOD FROM SPIRULINA event bijwonen in Mol. Daar zal men live in gesprek gaan met astronaute Samantha Cristoforetti in het ISS. Het evenement wordt op donderdag 23 april georganiseerd van 9 tot 16 uur. Dit moment past in het tijdsschema van astronaute Samantha Cristoforetti, die onlangs nog in het nieuws kwam omdat ze als Italiaanse een Espresso-machine naar het ISS liet aanvliegen.

Onze school maakte twee Engelse vragen voor de astronaute die mogelijk tijdens het event in Mol worden gesteld.

Aan de tien geselecteerde scholen werd inderdaad gevraagd om elk 2 vragen te formuleren voor de astronaute Samantha Cristoforetti. Uit het totaal van 20 vragen, zullen uiteindelijk 2 vragen geselecteerd worden die hopelijk door Servaas Clerckx (2c) en Wannes Claeys (2g) aan de astronaute gesteld worden.

Uitvoeren van het experiment in de klas

Ondertussen voerden onze leerlingen experimenten uit met de educatieve kit die werd samengesteld door ESA in samenwerking met SCK•CEN en die spirulina bevatte om er in de lessen wetenschappen mee aan de slag te gaan. Mevrouw Karen Van de Vel coördineerde samen met leerkrachten Steven Gorts en Luc Sannen dit boeiende experiment. Op volgende link vinden jullie de resultaten: Food From Spirulina_verslag experiment SJB Mol

Verspreid over België zijn er scholen die dit experiment uitvoeren. ESERO zal het resultaat van het SJB-onderzoek met alle resultaten bundelen.

Onze school maakte een selectie van leerlingen die betrokken waren bij de uitvoering van het experiment:

Servaas Clerckx (2C),

Karolien Mariën (2C),

Robbe Michiels (2C),

Senne Van Calsteren (2C),

Andrea Vandekerchove (2C),

Wannes Claeys (2G),

Charlotte Wouters (2G),

Anet Dries (2G),

Ignace Van de Vel (2G).

De overige leerlingen kunnen de in flight call eventueel op school volgen via internet (live streaming).

U kan de laatste ontwikkelingen altijd volgen op de Facebookpagina van ESERO door daarnaar door te klikken vanop de Facebookpagina van SJB. Daar kunnen jullie ook de werkjes van de beide leerlingen vinden. Ook in onze laatste editie van Schakeltjes kon u hierover meer lezen.

Leerlingen ontdekken via deelname aan dit experiment hoe nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap ook bruikbare toepassingen oplevert. Boeiend !

Proficiat aan Servaas en Wannes en de organiserende leerkrachten.