Gedichten als parkeerboetes: ludieke poëzie-actie in 4 ASO

Enkele maanden geleden maakten de leerlingen van 4 ASO (4 a,b,c,d,e) tijdens de lessen Nederlands kennis met vier jongens uit Turnhout die de idee hadden opgevat poëzie dichter bij de mensen te brengen. Zij ontwierpen een poëzie-automaat. Toevallige voorbijgangers dropten een billijke bijdrage in een machine en kregen zo live een gedicht voorgedragen. Deze jongens inspireerden onze leerlingen en zo kwamen zij op de idee om op een eigen creatieve manier poëzie naar de mensen te brengen: nepparkeerboetes maken waar ludieke gedichten op staan! Als inleiding kregen de leerlingen een gastcollege van meneer Van Braband. Hij liet ze kennismaken met lichte verzen: gedichten die je kietelen, een glimlach op je gezicht toveren.

Aansluitend kwam er een poëziewedstrijd voor het 4de jaar ASO. Mieke Broothaerts (taalcoach) en Rik Van Braband (auteur) waren onze juryleden van de ingezonden poëzie. De bedoeling van het schrijven ervan was om die poëzie dichter bij de mensen te brengen. De gedichten werden dus op ‘nepboetes’ gedrukt, belandden achter de ruitenwisser van een nietsvermoedende bestuurder (die b.v. even stopte bij de bakker) en moesten een glimlach toveren op het gelaat van de ‘gedupeerde’. De leerlingen brachten daarna die ‘gedupeerden’ in een kort interview op de hoogte van deze ludieke actie.

Dankzij de fijne samenwerking met leerkrachten Nederlands Ann Claes, Liese Van den Dungen en onze leerlingen van 4 ASO kon dit project worden gerealiseerd onder leiding van Sofie Lepoutre.

Dinsdag 30 juni zullen de winnaars in de bloemetjes worden gezet tijdens een prijsuitreiking in onze Kapittelzaal.

Hieronder één van de gedichten:

Verbazing

Hier sta je nu met dit briefje in je handen

en met je mond vol tanden

En eerst stond je er niet om te springen

Maar het begint nu stilaan door te dringen

Nee, dit is geen politiebericht

Maar gewoon een mooi gedicht

Jay Conard (4 C)