Een verlicht man is er twee waard

Nog te veel fietsers vertrekken zonder of met slecht werkende verlichting op pad. Nu het vroeger donker wordt, ben je als fietser nog kwetsbaarder. Daarom controleert de lokale politie Balen – Dessel – Mol extra op het correct gebruik van fietsverlichting. Zorg dat je gezien wordt! Ook een reflecterend vestje helpt hierbij.

De politiecontroles vinden vooral ’s morgens en ’s avonds plaats op drukke schoolroutes en in schoolomgevingen. Maar ook tijdens fuiven en andere evenementen in de politiezone mag je je aan controles verwachten. De politie controleert alle fietsers en niet enkel de schoolgaande jongeren. Toch wensen we als school die verkeersveiligheid belangrijk vindt deze boodschap van de politie mede te ondersteunen.

Ben je ouder dan 16 jaar, dan riskeer je een boete van 55 euro. Wie jonger is dan 16 moet op woensdagmiddag of zaterdagochtend een verplichte verkeersklas volgen.

Een boete of je leven?

De aankoop van fietsverlichting weegt alvast niet op tegen de boete, en al helemaal niet tegen een verkeersongeval. Tegenwoordig koop je al voor een paar euro’s enkele lampjes. Neem dus even de tijd om je fiets in orde te brengen en zorg dat je gezien wordt.

Sinds enkele jaren is het niet langer verplicht om vast licht op je fiets te hebben. Je mag de lampjes ook op je kledij of rugzak bevestigen. Knipperende lichten zijn toegestaan zolang je maar een wit of geel licht vooraan hebt en een rood licht achteraan. Daarnaast raadt de politie aan om een reflecterend vestje te dragen.

Meer info: politiezone Balen – Dessel – Mol, 014 33 37 00