‘SJB-Kennisacademie PLUS’ op Valentijnszondag

De Kennisacademie is de naam van de academie van het SJB waarin lezingen worden gegeven over diverse onderwerpen voor een breed publiek.

Ze staat onder de auspiciën van de Stichting Sint-Jan Berchmansfonds. Op die manier wil de stichting de kwaliteitsvolle leeromgeving van het college nog versterken voor de leerlingen, oud-leerlingen, personeelsleden, oud-personeelsleden, ouders en alle geïnteresseerden.

Elk schooljaar laten we drie oud-leerlingen – die expert zijn in hun vakgebied – 45 minuten aan het woord in onze Podiumzaal over een wetenschappelijk, maatschappelijk, cultureel of economisch thema. Hier kunnen jullie de flyer vinden.

Dit jaar pakt de Kennisacademie in het kader van Valentijn uit met een editie PLUS. Op 14 februari is er een Kennisacademie Plus met een optreden van Trio Muzeman. Uitgerekend op Valentijnsdag brengen Frans Deckx, Tjen Martens en Rik Van Braband het poëtisch-muzikaal programma ‘Liefde voor het leven, leven voor de liefde’ met Nederlandstalige liederen en gedichten.

Nadien wordt er een aperitief aangeboden in de Foyer van de school. De toegang is gratis. Vooraf reserveren is niet nodig.

Noteer ook alvast de andere data van de Kennisacademie:

  • zondag 13 maart 2016: Gert Vande Broek, hoogleraar in de anatomie aan KUL, trainer van de nationale vrouwenvolleybalploeg The Yellow Tigers over leiderschap, teamcohesie in topsport;
  • zondag 17 april 2016: Servais Verherstraeten, volksvertegenwoordiger en fractieleider CD&V in de Kamer over de Belgische staatsstructuur en de zesde staatshervorming.

Nog even vertellen hoe dit alles begon:

Een paar duizend oud-leerlingen werden een tijd geleden via een mailing gecontacteerd met de vraag hun expertise ten dienste te stellen van de school. Meer dan 100 oud-leerlingen wilden hun kennis gratis delen met SJB. Een leerling van onze richting Administratie BSO vatte alle antwoorden samen in een database.

Wat hebben we in de aanbieding ? Bedrijfsleiders, priesters, professoren, hoogleraars, ingenieurs, kunstenaars, poëten, diplomaten, politici, burgemeesters, advocaten, biologen, journalisten, bedrijfsmanagers, logistiekers, orthopedagogen, boekhouders, chirurgen, psychologen, software-ontwikkelaars, architecten, vertalers, biotechnologen, archeologen, ergotherapeuten, festivalorganisatoren, geologen, regisseurs, bankiers, verzekeraars, juristen, computerwetenschappers, financieel experten, criminologen en geluidsspecialisten.

De aangeboden expertise werd op vier manieren naar SJB  gekanaliseerd:

  • via gastcolleges in bepaalde lessen of via informatieverstrekking tijdens infoavonden studiekeuze hoger onderwijs / beroepenbeurzen naar leerlingen;
  • via het aanbieden van plaatsen voor stage of werkplekleren voor leerlingen TSO/BSO;
  • via interviews in tijdschrift Schakel waarin oud-leerlingen hun levenservaring delen;
  • via de ‘Kennisacademie van het Sint-Jan Berchmanscollege’.

Wij hopen u te mogen ontmoeten. Iedereen welkom !