Tswet Beest: bekijk hier de exclusieve trailer !

TSWET BEEST: een theaterervaring in vijf bedrijven. Bekijk de trailer die u kan vinden op de Facebook-pagina op deze link.

Enkele jaren geleden voerden leerlingen onder impuls van leerkrachten het Gewuil op doorheen de gangen van het SJB college: een ‘aorig’ beest, dat geëvoceerd werd op verschillende locaties doorheen de met kaarsen verlichte school. Maar de juist vernieuwde Podiumzaal werd niet gebruikt. Na een musical en een klassieker Grieks drama wordt nu teruggegrepen naar het concept van het Gewuil met daarbij als rode draad weer een Grieks drama, Oedipus, de man met doorboorde voeten.

De tragedie is genoegzaam bekend: Oedipus wordt door zijn ouders, koning en koningin van Thebe, verstoten omdat het orakel hen had gewaarschuwd. Hij wordt opgevoed door een herder van een naburig koninkrijk. Als jongeling ontvlucht hij zijn nieuwe thuisland wegens een orakel dat hij verkeerd interpreteert. Hij trekt de wijde wereld in en bij een geval van verkeersagressie vermoordt hij de koning van Thebe, zijn echte vader. Nadat hij Thebe gered heeft van de dwingelandij van de sfinx, trouwt hij met de koningin als beloning. Dit mondt uit in een waar drama.

Doorheen de jaren is dit klassiek verhaal meermaals gebruikt, vooral door Sigmund Freud om de ontwikkeling van het kind te schetsen. Maar ook kunstenaars en tekstschrijvers gingen hiermee aan de slag.

Een zeer eigenzinnige tekst vonden we in Bêt Noir van Jan de Corte. Hij legt sterk de nadruk op het zwart beest van schuld dat het lijf van Oedipus en zijn vrouw/moeder compleet doorspekt. Vijf leerlingen zullen de tekst tot leven brengen, omkaderd door muziek, dans en videobeelden.

Na deze voorstelling van een klein uurtje worden de toeschouwers opgedeeld in groepen om doorheen de school een aantal andere korte interpretaties te bekijken, van poëtische tot grappige, met muziek, dans, tekst, mime en knipoogjes naar het centrale thema.

Tswet beest is een creatieve samenwerking tussen leerlingen en leerkrachten, waarbij je ondergedompeld wordt in gangen en ruimtes van het schoolgebouw, waarop een nieuw licht wordt geworpen.

De mooie affiche in ontwerp van leerkracht Willy Thijs vinden jullie hier.

Opvoeringen:

Vrijdag 19 februari,                                                                       vrijdag 26 februari,

Zaterdag 20 februari,                                                                    zaterdag 27 februari.

Deuren: 19u30

Duur: 2,5 uur met ruime pauze.

Kaarten zijn te verkrijgen bij het onthaal van de school of op 014 31 18 41.

Ook tijdens het buffet op 29,30 en 31 januari zijn er kaarten te koop aan €7 (€5 voor -18j)

We willen alle medewerkers sowieso al op voorhand danken.