Leerlingen 5HWb voorspellen winnaar Connie Palmen in de jury ‘Inktaap’

Het juryrapport van de SJB-Inktaaplezers was klaar. Op woensdag 15 maart was er de slothappening in De Singel in Antwerpen. Mijnheer Trimpeneers en Heylen hebben toen de volgende leerlingen, allen uit 5HWb, begeleid: Kaat Schepens, Elise Boons en Jitske Lommelen.

Woensdag bleek dat de keuze van de SJB-Inktaapjury alweer overeenkwam met die van de meerderheid van de 1500 andere scholieren uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao: Connie Palmen mocht in de Singel in Antwerpen de Inktaapprijs in ontvangst nemen voor haar boek ‘Jij zegt het’, een roman over de tragische relatie van twee dichters: Sylvia Plath en Ted Hughes. Ze haalde het nipt voor Jeroen Brouwers met zijn eveneens erg pakkend verhaal ‘Het hout’. De boeken zullen na de paasvakantie in het OLC kunnen ontleend worden. Net als vorige jaren met Stefan Hertmans, 2016 en Ilja Leonard Pfeijffer, 2015 ‘voorspelden’ onze leerlingen dus weer de uiteindelijke winnaar.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied, waarbij leerlingen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Curaçao en Aruba worden geconfronteerd met de keuze van de jury’s van de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs én de nominatie uit het Nederlandstalige deel van de Cariben. Uit deze vier boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar die De Inktaap wint.

Vanaf de allereerste editie in  2002 heeft  onze school hieraan deelgenomen en ook dit schooljaar zijn we weer present!

Op elke school wordt een jury van leerlingen samengesteld. De leesjury van SJB bestond dit jaar uit:

* Elise Boons (5HWb)

* Jitske Lommelen (5HWb)

* Kaat Schepens (5HWb)

Deze jury leest (digitaal of op papier) en beoordeelt steeds de vier genomineerde boeken.

De genomineerden voor De Inktaap 2017 waren: 
Het hout van Jeroen Brouwers – Atlas Contact (ECI Literatuurprijs 2015)
Jij zegt het van Connie Palmen – Prometheus (Libris Literatuur Prijs 2016)
Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha – Atlas Contact (Caribische nominatie)
Malva van Hagar Peeters – De Bezige Bij (Fintro Literatuurprijs 2016)

Keuze van de SJB-jury

De keuze van de SJB-jury: ‘Jij zegt het’ (Connie Palmen) haalde het nipt van ‘Het hout’ (Jeroen Brouwers).

Korte geschiedenis 
De Inktaap is de opvolger van de Jonge Gouden Uil. De Jonge Gouden Uil was een Vlaams-Nederlands leesbevorderingsproject en werd uitgereikt tussen 1997 en 2000. De nominaties waren kwamen overeen met de genomineerden van De Gouden Uil (nu bekend als de Gouden Boekenuil). De genomineerde boeken werden door de deelnemers gelezen en zij verkozen er een tot winnaar​.

Tijdens middagvergaderingen bespreken de leerlingen de boeken, wisselen ze leeservaringen uit en maken ze praktische afspraken. Na het einddebat in februari stellen ze een juryverslag met klassement op en bezorgen dit aan Villanella, de organisatie in Antwerpen.

Aan het project is een website met een forum verbonden. Meer info vind je op de website www.inktaap.nl

Uitreiking De Inktaap 2017
De prijsuitreiking van De Inktaap 2017 vond plaats op 15 maart 2017 in de Singel in Antwerpen. De uitreiking was het feestelijke hoogtepunt tijdens de slotdag van het project. Op deze dag zijn er steeds debatten, talkshows, ontmoetingen en interviews met de auteurs en met de juryleden uit Nederland en Vlaanderen.

Na het project kunnen de genomineerde boeken in het OLC van de school ontleend worden.

Waar komt De Inktaap vandaan? 

De naam van het project komt van een tekst van Jorge Luis Borges: ‘Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu.’ (Jorge Luis Borges, Het boek der denkbeeldige wezens, 1976).
Wie zijn de begeleidende leerkrachten ?

De begeleidende leerkrachten voor onze school zijn Paul Heylen en Hans Trimpeneers.