Dierlijke zintuigen en communicatie in Olmense Zoo

Op dinsdag 19 september gaan de klassen van het derde jaar met keuzeoptie wetenschappen op studiereis naar de Olmense Zoo. Het betreft 3WEa, 3WEb en 3WEc. Ze fietsen naar Olmen omwille van ecologische redenen.

Deze excursie kadert in het vak biologie. De studierichtingen met wetenschappen krijgen een extra uur biologie. Het leerplan voorziet daarin een uitbreiding met dierlijke zintuigen en communicatie. De zoo is de meest geschikte plaats om deze lessen aanschouwelijk en ervaringsgericht te geven. In de klas hebben de leerlingen intussen reeds de nodige theoretische kennis opgedaan aangaande de bouw en de werking van de ogen van mensen en van andere diersoorten. In de Olmense dierentuin gaan zij hierop dieper in: in hoeverre zijn dierlijke zintuigen vergelijkbaar met menselijke? Zijn er aanpassingen te zien van bepaalde zintuigen aan bepaalde leefomstandigheden? Welke signalen kunnen dieren aan elkaar geven? Dit is slechts een kleine greep uit de vragen waarop tijdens deze uitstap een antwoord wordt gezocht.

Ter plaatse wordt per klasgroep een begeleide rondwandeling gemaakt met een zoogids. Daarnaast kunnen de leerlingen in kleine groepjes of individueel vrij rondlopen om de vragen uit hun werkbladen naar behoren op te lossen.