Eindactiviteit 20 jaar Educatief Reservaat : natuurfilmavond 26 mei

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Educatief Reservaat van het Sint-Jan Berchmanscollege vertoont de Molse cineast Frans Verhoeven i.s.m. de Gagel en VALK op 26 mei om 20u in de Podiumzaal twee van zijn plaatselijke pareltjes: ‘Langs kabbelende Neetjes en stille Waters’ en ‘Het Turnhouts Vennengebied’.

Frans Verhoeven – een oud-leerling van het SJB – kan als cineast-regisseur bogen op maar liefst 66 integrale uitzendingen op televisie (o.a. VRT, RTBF, TROS én de Zuid-Afrikaanse zenders). Wie van hem al eens een natuurfilm mocht bewonderen, kent zijn vakmanschap.

Langs kabbelende Neetjes en stille Waters laat ons de pracht zien van onze natuurlijke waterwegen in Mol-Balen, zeg maar het Grote Netewoud. Unieke natuurgebieden als de vallei van de Witte Nete (rivierdonderpad en kleine modderkruiper), de Most, Scheps, de Vennen, het Griesbroek (de bever), de Maat (Schotse hooglandrunderen en Noorse fjordenpaarden), de Wurft (schoorsteenwespen en veldparelmoervlinders) en het Buitengoor (bron van de Scheppelijke Nete) vormen pareltjes van moeras- of broekbossen. Broekbossen zijn kwetsbare gebieden en zijn in Vlaanderen en zelfs in heel Europa zeldzaam geworden. Voeg daar nog de Belse duinen (harkwespen) en de Keiheuvel (ijzeren vogels) bij, en het Kempense landschap is compleet …

De tweede film, Het Turnhouts Vennengebied, toont de meer dan honderd hectare natuurpracht aan de grens: uitgestrekte waterplassen zoals de Klotteraard en Het Zwart Water, purperen heidevlakten en oeroude zandduinen. In deze gevarieerde biotopen bevindt zich een ongekende verscheidenheid aan fauna en flora, door Frans Verhoeven op een prachtige wijze in beeld gebracht: bloeiende orchideeënweiden, klokjesgentianen met parende gentiaanblauwtjes, de vleesetende zonnedauw, massa’s pinksterbloemen met de bijbehorende oranjetipvlinders, zandbijen, zandloopkevers, het klein wintergroen (een zeldzaam plantje) en ’t groentje (een dito vlinder), waterlobelia, grutto’s, toendrarietganzen, boompiepers, parasolzwammen, jeneverbessen, gagel …

Ook de vroegere turfontginning (nog met de hand) en de toenmalige textielnijverheid (schapen en een industriële blekerij en tijkweverij, nu informatiecentrum Klein-Engelandhoeve) komen uitgebreid aan bod.

Wie deze film op zondag 18 maart 2018 op TV1 gemist heeft, krijgt hierbij dus nog een tweede kans. Deze nieuwe productie van Frans Verhoeven is een ideale aanleiding om enkele weken later zelf de schoonheid van dit natuurgebied ter plekke te gaan bewonderen!