8 en 9 november: eerstejaars herbeleven WOI in de Westhoek

Eén van de hoogtepunten van het eerste jaar is de tweedaagse naar Ieper. Die excursie biedt niet alleen de mogelijkheid tot echte en hechte groepsvorming, maar geeft de kans om zich in te leven in de gebeurtenissen van de ‘Groote Oorlog’.

Tal van vakoverschrijdende initiatieven komen vooraf in de lessen op school reeds aan bod. In de les Nederlands leven we ons in via de lectuur van het boek ‘War Horse’ van Michael Morpurgo, bekend van de gelijknamige film van Steven Spielberg. De les aardrijkskunde biedt ons informatie over de streek en het landschap. In de les geschiedenis doen we aan bronnenonderzoek, waarbij ict-vaardigheden uiteraard aan bod komen.

De eerste dag houden we na de busreis halt aan de Britse militaire begraafplaats ‘Tyne Cot’ en de Duitse militaire begraafplaats te Langemark. Na onze picknick bezoeken we het museum ‘Passchendaele 1917’ in Zonnebeke. Daarna verkennen we Ieper waar voor ons een warme maaltijd zal worden verzorgd. Als afsluiting van de dag wonen we aan de Meense Poort de ‘Last Post’ bij. Dan is het tijd om naar onze overnachtingsplaats ‘Flipper’ in De Panne te vertrekken. Daar krijgen onze leerlingen voor het slapen gaan een muzikale en poëtische voorstelling.

De tweede dag maken we aan de kust een stevige strandwandeling met groepsvormende activiteiten. In De Panne krijgen we ’s middags een warme maaltijd. Daarna vertrekken we terug richting huis, maar we maken eerst nog een tussenstop in Antwerpen om er het Red Star Line Museum te bezoeken waar oorlogsvluchtelingen een concreet gelaat en verhaal krijgen.

Het is de bedoeling om door de vermelde groepsspelen op het strand nog meer klas te worden en aandacht te hebben voor de actie ‘Pesten op SJB ? Nee, bedankt !’ via de nieuwe linnen armbandjes. Kwestie van ‘Nooit meer oorlog’ dicht bij ons te laten beginnen.

U leest zeker en vast een verslag in de weekkalender ‘Schakeltjes’.