Kennisacademie 2 december 10.30u: lezing over mei ’68 door Louis Vos

We starten de Kennisacademie SJB van dit schooljaar op zondag 2 december 2018 om 10.30u met een lezing over Leuven Vlaams en mei ’68: het studentenprotest door Louis Vos.

Louis Vos is emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Hij studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en werd later wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Tilburg. Daarna werd hij assistent en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij doceerde onder meer ‘Eigentijdse Geschiedenis’ en ‘Nationalisme in België”. Hij publiceerde over de geschiedenis van nationalisme, studentenbewegingen en jeugdbewegingen in Europa en Vlaanderen. Hij heeft over het studentenprotest rond Leuven Vlaams en mei ’68 veel gepubliceerd en voordrachten gegeven.

In zijn lezing gaat hij in op de evolutie van de Vlaamse Beweging in Leuven en de weerslag ervan in de Vlaamse scholierenwereld.

Interessant om weten is dat Staf Vos (1921-2006), de vader van Louis Vos, in de jaren 50 samen met directeur Casteels de oprichter was van de oud-leerlingenbond, het boekenfonds, de toneelkring en het tijdschrift Schakel, waarvan hij de eerste hoofdredacteur was en waarvoor hij tot net voor zijn overlijden nog bijdragen heeft geschreven. Louis Vos is ook de neef van  Herman Vos, oud-leerkracht van de school en van Paul Vos, ere-archivaris van  de gemeente Mol.

Na de lezing en de interactie met het publiek wordt er om 12.00 uur een aperitief aangeboden in de Foyer van de school. De toegang is gratis en vooraf inschrijven hoeft niet.

We heten jullie in naam van het Sint-Jan Berchmanscollege en de Stichting Sint-Jan Berchmansfonds alvast van harte welkom.