‘Zien met nieuwe ogen’ ontroert leerlingen

‘Zien met nieuwe ogen’ is de titel van een productie door Theatergroep Look @ Me en Ad Goos. De voorstelling vond plaats voor onze 6de jaren ASO / TSO en 7 Retail op dinsdag 29 januari in onze Podiumzaal.

De theatergroep bestaat uit zeven mensen met een fysieke en verstandelijke beperking. Zij zijn verbonden aan het dienstverleningscentrum Sint-Jozef De Kade in Kalmthout Heide.

‘Toneelspelen is een sterk ortho-agogisch medium om allerlei beperkingen te helpen overstijgen’, zegt Ad Goos. ‘Je kunt jezelf naar hartenlust uitleven in de rollen van je dromen: koning of prinses zijn, dokter, verpleegster, commissaris, kok, enzovoort. Je kunt in je rol verliefd worden, trouwen… en het publiek trakteert je ook nog op een applaus.’

‘Spelenderwijs oefen je je taal en leer je rekening houden met anderen. Verder voedt acteren je verbeelding. De soms grauwe werkelijkheid van alledag wordt omgezet in een wereld van licht en kleur, muziek en beweging zodat je opnieuw zin krijgt in het leven met als gevolg: je eet beter, je slaapt beter, je werkt met meer zin. Kortom: je leven heeft meer kwaliteit!’

Met hun sterke kanten verrijken de acteurs van Look @ Me de toeschouwers in plaats van alleen tussen de muren van een instelling te leven. Zij voelen zich gedragen door het publiek en ervaren zo dat zij iemand zijn, iets kunnen, iets betekenen, iets losmaken.

‘De titel van het stuk ‘Zien met nieuwe ogen’ nodigt je uit je brillenglazen eens te laten oppoetsen door mensen met beperkingen. In contact met een blinde ontdek je vaak hoe blind je zelf bent; in contact met een dove, hoe doof. Daarom is een ontmoeting met hen meer dan de moeite waard. Zij hebben hun eigen wijsheid over vreugde en verdriet, hun eigen humor en levensmoed.’

Onze leerlingen werden geraakt door het stuk en de acteurs.