‘Dipje, depri of iets anders aan de hand?’: voordracht KSOM ouderraad op 4 april

Jaarlijks organiseert een ouderraad van de Katholieke Secundaire scholen in Mol (KSOM) met ondersteuning van de Dienst Opvoedingsondersteuning Mol een infoavond voor het grote publiek. Dit jaar zorgt de ouderraad van Rozenberg Secundair Onderwijs voor de praktische organisatie. (Groot)ouders, leerkrachten, opvoeders en alle verdere geïnteresseerden zijn welkom.

17.600 Belgische tieners tussen 11 en 20 jaar zitten aan de antidepressiva. Bij kinderen van 11 tot 15 jaar gaat het om een stijging van 8 % ten opzichte van 2012. Vele kinderpsychiaters vinden het amper wetenschappelijk bewezen dat die medicatie werkt op zo’n jonge leeftijd. Ze pleiten dan ook voor psychotherapie als de eerste behandeling wanneer jongeren kampen met depressieve gevoelens.

Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 1 op de 4 jongeren die antidepressiva nemen, ook psychotherapie volgen.

Spreker is Lieve Swinnen, een befaamd kinder- en jeugdpsychiater die elke dag kinderen en jongeren ontvangt met psychische problemen als depressie, angsten, druk gedrag of contactstoornissen. Iedereen krijgt in zijn leven wel eens een kleine of grote tegenslag te verwerken. Je voelt je neerslachtig of depri. Duurt dit een paar weken, is het gevoel zeer heftig en heb je er geen controle meer over, dan is er sprake van depressie. Ook pubers kunnen een depressie doormaken. Het tijdig herkennen en behandelen van deprimerende gevoelens helpt voorkomen dat de depressie blijft duren en dat de pubers er ook op volwassen leeftijd nog regelmatig last van hebben.

Lieve Swinnen legt het verschil uit tussen een dipje, een depressie en andere psychische problemen en leert ons de signalen te herkennen.

Deze infoavond is bedoeld voor alle (groot)ouders, leerkrachten en verdere geïnteresseerden. De inkom is gratis. U wordt verwacht op donderdag 4 april 2019 om 19.30 uur in de Robianozaal van Rozenberg S.O., Rozenberg 2 te Mol (achter gemeenteparking).

Deze avond is opengesteld voor àlle geïnteresseerde leerkrachten en ouders van jongeren uit het secundair onderwijs. Je mag dus gerust eender wie meebrengen.

Je dient wel vooraf in te schrijven. Dat kan via de inschrijvingsstrook die je via zoon of dochter meekreeg voor 1 april. Je kan ook inschrijven bij de Dienst Opvoedingsondersteuning Mol via rob.philipsen@gemeentemol.be of 014 33 15 50.

Met vriendelijke groeten vanwege de ouderraden van Rozenberg S.O., Sint-Jan Berchmanscollege, Sint-Lutgardisinstituut , Technisch Instituut Sint-Paulus en de Dienst Opvoedingsondersteuning Mol.