De SJB-cultuurbus rijdt weer

‘De cultuurbus’ is een cultureel initiatief van onze school voor leerlingen en personeelsleden, dat we reeds een twintigtal jaren organiseren. We gaan dit schooljaar ’s avonds vijfmaal naar een theatervoorstelling in CC de werft in Geel.

We vinden het belangrijk om op een volwassen manier met leerlingen naar theater te gaan en stukken te zien die we moeilijker kunnen boeken als schoolvoorstelling.

Uit het verleden hebben we geleerd dat we beter geen avond in het weekend nemen, omdat leerlingen dan ‘belangrijker’ zaken te doen hebben.

Als school vinden we ook taalontwikkeling zeer belangrijk, en theater draagt daartoe bij.

Praktisch:

Met enkele leerkrachten organiseren we dus reeds vele jaren voor vijfde- en zesdejaars een cultuurbus. We programmeren voorstellingen die aantrekkelijk zijn voor jongeren en die toch niet direct in jullie aandachtsveld liggen. Grenzen verleggen en kijken wat op theatervlak beweegt is de bedoeling, anders dan je normaal op school zou zien. We gaan als volwassenen naar theater en houden van de uitdaging, kijken en beschouwen, genieten en daarna onze kritiek (positief of negatief) spuien. Theater is zeker een manier waardoor je taalvermogen verruimd wordt en je culturele blikveld vergroot.

Wat bieden we?:

We hebben een optie genomen op vier voorstellingen. Je krijgt een week voordien telkens een herinnering en een voorbespreking uit een of andere krant. De avond zelf komen we even vroeger naar de schouwburg waar je een korte voorbeschouwing krijgt op datgene wat we die avond gaan zien: hiervoor doen we eventueel beroep op mensen uit de theaterwereld zelf. Na de voorstelling kan er tussen pot en pint nagepraat worden, als het nog niet te laat is.

Spijtig genoeg vielen alle voorstellingen die we interessant vonden in ‘t Getouw niet op ideale momenten. We hebben daarom opnieuw gekozen uit de programmatie van de Werft in Geel. Als je nog andere zaken in de Werft wil gaan bekijken, kan dat door een simpel telefoontje naar de Werft en te reserveren als “vriend van de Werft”. We hebben geen bus, dus zullen we samen met auto’s rijden, voor hen die niet op eigen kracht in Geel geraken. Zo proberen we de prijs laag te houden. Dit alles kost samen 37 euro (of iets minder, afhankelijk van het aantal deelnemers). Indien er toch nog financiële problemen zouden zijn om mee te gaan, neem dan contact op met de begeleidende leerkrachten of de directie.

Het programma: meer info vind je op www.dewerft.be of telkens op www.youtube.com

– Normaal beginuur Werft: 20u15

– Geschat vertrekuur SJB: 19u30

– Meestal terug rond 22u30.

De stukken:

· Di 8 oktober: Brut/Alexia Leysen: Knaus (theatermonoloog van Valentijn Dhaenens).

· Di 7 januari: Sandman/Sabine Molenaar: Transmute (Hedendaagse dans)

· Do 6 februari: Het gevolg en de hartenspelers: De moeder en de soldaat (theater)

· Ma 11 mei: Abattoir Fermé /Theater Freiburg: Zandman (theater Nederlands en Duits boventiteld )

We hopen hiermee onze naam als culturele school hoog te houden. Je schrijft je in voor gans de reeks: als je niet aanwezig kan zijn, laat je ons dit op voorhand weten: je zoekt zelf best vervanging en wij zoeken mee. Enkel als er vervanging is, kunnen we het geld van die voorstelling terugbetalen.

Voor meer inlichtingen: Valerie De Raeve, Hans Trimpeneers, Koen Vandecruys.

· Cultuurbus: voor 30 september bij Koen Vandecruys via smartschool met vermelding van bovenstaande gegevens. Betaling van € 37 via schoolrekening volgt later.

· Vermeld of je eventueel op eigen kracht naar de Werft in Geel kan komen.