Wolf Naya werd nog niet gespot op SJB…

Wolf Naya werd nog niet gespot op onze school, andere wilde exemplaren sieren sinds kort wel de muren van het Sint-Jan Berchmanscollege. Ze staan symbool voor verschillende mensen die een rol kunnen spelen in een pestsituatie.

En neen, we zijn echt niet op zoek naar pesters! We gaan ook onze polsbandjes niet plots uitlaten!

We weten echter wel dat op school gepest wordt. Onze school is daar geen uitzondering op. Onze aandacht gaat in eerste instantie steeds uit naar die leerlingen die het slachtoffer worden van pestgedrag. Dat neemt niet weg dat ook de leerlingen die pesten of die meedoen wanneer een ander gepest wordt, de nodige zorg en aandacht verdienen. Want – zoals je op de affiches kon lezen – mensen doen dit niet zomaar.

Pesten is vaak een uitdrukking van een diepere reden.
Het is belangrijk om naar deze redenen op zoek te gaan, willen we een halt toeroepen aan pestgedrag. We doen dit vanuit het idee dat al onze leerlingen de moeite waard zijn, ook wanneer je fouten maakt.

De bedoeling van deze affiches is dat je over pestsituaties durft praten.
Dat we leren dat pestsituaties moeilijk zijn en dat ze de nodige aandacht verdienen. Spreek dus zeker je (hulp)titularis aan; stuur een mailtje naar de werkgroep No Blame of zoek ons op aan het leraarslokaal.

Zo werken we samen aan een buitengewoon SJB waar het gewoon fijn vertoeven is.

Deze actie kadert binnen de ‘Vlaamse week tegen pesten’ (vrijdag 14 februari – vrijdag 21 februari). Je kan meer informatie hierover vinden op https://www.kieskleurtegenpesten.be/ of in de map ‘Jongereninfo’ op Smartschool.

Vriendelijke groet,

de No Blame werkgroep