Terug van vakantie uit rode zone? Kinderen niet naar school

Wie terugkomt van een buitenlands verblijf in een rode zone van langer dan 48 uur, moet zich tweemaal laten testen en verplicht in quarantaine. De quarantaineperiode geldt voor alle reisgenoten, dus ook voor kinderen. De verplichte coronatesten gelden vanaf 6 jaar. Concreet betekent dat dus ook dat je kind(eren) in deze quarantaineperiode niet naar school mogen komen. De quarantaine stopt pas na een negatieve coronatest op de zevende dag van de terugkeer naar België. In het belang van de gezondheid van de leerlingen en personeelsleden op onze school, roepen we op om deze regels strikt te respecteren.

Deze strikte regels heeft het Overlegcomité op woensdag 30 december beslist. De maatregelen gelden vanaf donderdag 31 december voorlopig tot en met 15 januari. De quarantainemaatregelen gelden voor het volledige gezin, dus ook voor jouw kind(eren).

Beslissing Overlegcomité 30 december

De dalende coronacijfers in België van de laatste week staan in schril contrast met de escalerende situatie in vele andere landen. Daarnaast bestaat grote ongerustheid omtrent virusmutaties die zich momenteel razendsnel verspreiden in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Volgens eerste wetenschappelijke aanwijzingen zijn deze virusvarianten veel besmettelijker, zowel bij volwassenen als kinderen. Deze twee redenen lagen voor het Overlegcomité aan de basis voor een bijkomende verstrenging van de richtlijnen voor vakantiegangers. Het vermijden van een derde golf begin 2021 staat hierbij centraal.

Alle vakantiegangers testen en quarantaine

De verplichting om voor terugkeer naar België een Passenger Location Form in te vullen, bestond al langer. Afhankelijk van de ingevulde antwoorden en de reisbestemming volgde mogelijk een test- en quarantaineverplichting. Het Overlegcomité besliste op 30 december om deze regels verder aan te scherpen. Iedereen die terugkeert van vakantie uit een rode zone – en dit omvat vrijwel alle landen – is verplicht om zich te houden aan strikte thuisquarantaine en bijhorende testrichtlijnen.

Hele gezin testen en quarantaine

Zo moet je de eerste dag van je terugkeer een coronatest (PCR) laten afnemen (iedereen vanaf 6 jaar). Vervolgens start de quarantaine voor alle reisgenoten, ook kinderen jonger dan 6 jaar. De quarantaine kan je uitsluitend beëindigen wanneer je op de zevende dag na je terugkeer een negatieve coronatest aflegt.

De procedure geldt voor elk vervoersmiddel: trein, auto, bus of vliegtuig. Wanneer je vooraf het Passenger Location Form invult, dan ontvang je vanaf 2 januari per sms de nodige codes om een afspraak te maken voor een coronatest. Dit kan bijvoorbeeld in het testcentrum in ecocentrum De Goren. Ook in de luchthaven van Zaventem kan je bij terugkeer een test laten afnemen. Deze testinfrastructuur wordt binnenkort ook voorzien in de luchthaven van Charleroi en het treinstation van Brussel-Zuid. Via deze link vind je meer informatie over hoe je deze afspraken maakt én hoe we je hierbij kunnen helpen als het niet lukt.

Meer info: https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/