‘Joepie, ’t is oorlog!’ Een SJB-boek als ideale geschenk

Op 10 mei 1940 overvlogen talloze Duitse vliegtuigen het Molse en Balense luchtruim. Vanuit één van de Balense huizen vergaapte de 12-jarige Paul Delsupehe zich aan al dat oorlogsmateriaal. Heel snel daagde het besef dat er een oorlog in het verschiet lag met het mogelijk gevolg dat er geen school meer zou zijn. Dus geen school, geen strafwerk, geen huiswerk en geen lessen meer! Joepie, ’t is oorlog!

In het jaar 2007 werd bij graafwerken in de tuin van het college allerlei oorlogstuig en rommel uit een andere tijd van het college gevonden. De vondsten leidden tot druk gespeculeer binnen het lerarenkorps. Vooral een Duits bierflesje sprak tot de verbeelding en zorgde voor flink wat animo.

Carl Rijmen en Steven Gorts, leerkrachten van SJB en auteurs van het boek, waren geïntrigeerd door de vondsten en dachten een antwoord in het archief van het college te vinden. Al snel bleek dat er Duitse soldaten in het college hadden verbleven en dat de vondsten waarschijnlijk door hen in een soort van afvalput waren achtergelaten.

De onderzoekshonger van Steven en Carl was nog niet verzadigd. Het toeval wou dat ze aan de praat geraakten met een oud-leerling van het college, die hen leuke anekdotes wist te vertellen en op de koop toe een tipje van de sluier oplichtte over een schooltijd die ‘zo anders was’. Dat was het begin van een queeste naar informatie over die tijd die zijn beslag vond in een boeiend en leesbaar boek.

Uiteindelijk spraken Carl en Steven met meer dan dertig oud-leerlingen en één oud-leerkracht, verzamelden ze documenten uit talrijke archieven zowel uit binnenland als buitenland, mailden ze met oud-leerlingen, liepen de deuren van heemkundige kringen plat en verzamelden ze een rijke oogst aan fotomateriaal over de oorlogsperiode.

Wie zoekt er nog een origineel eindejaarscadeau voor zichzelf of vrienden? Je kan hieronder zien waar het boek te vinden is aan 25 euro.

Het boek kan ook worden opgestuurd. Bovenop de 25 euro (kostprijs boek) wordt dan 8,70 euro (verzendkosten) gerekend. Je schrijft 33,70 euro over naar BE15 0680 3525 0130 met vermelding van je naam, adres en ‘Boek Joepie’. Een week later valt het postpakket in je bus.

Veel leesplezier !

Joepie_flyer