Retail (7de jaar)

Dit specialisatiejaar vergroot je beroepscompetenties als zelfstandig detailhandelaar en assistent filiaalverantwoordelijke. Je oefent jezelf in zakelijke communicatie Nederlands, Frans en Engels. Je leert een ondernemingsplan opstellen voor de leeronderneming die je zelf uitbaat en ontdekt daarbij dat een goede facturatie, boekhouding en voorraadbeheer met Winfakt nodig zijn.

Commercieel denken via e-commerce en marketingacties uitwerken met behulp van visual merchandising pas je toe in je leeronderneming. Je leert de taken van rayon- of departementsverantwoordelijke en leert in de zeven uren stage werken in team in een winkel in de buurt.

Je profiel

  • Je wilt zelfstandig winkelier(ster) worden d.w.z. je eigen kapitaal beheren, de voorraad beheren, bestellingen plaatsen;
  • Je bent geïnteresseerd in het voeren van de boekhouding;
  • Je bent creatief en bent geïnteresseerd in reclametechnieken;
  • Je bent een teamspeler.

Je toekomstmogelijkheden

De leerlingen die voor het zevende specialisatiejaar slagen, krijgen een diploma van secundair onderwijs en het attest bedrijfsbeheer. Na het zevende jaar kan je aan de slag als zelfstandig zaakvoerder, zelfstandig retail assistant, filiaalmanager van een zaak of vertegenwoordig(st)er. Normaal kom je na het zevende jaar Retail dus op de arbeidsmarkt terecht. Gemotiveerde leerlingen hebben ook kans tot slagen in een HBO5-opleiding of een Se-n-Se of secundair-na-secundair-opleiding, zoals Hotelbeheer of Commercieel Webverkeer. Via de school of ons CLB kan je daarover steeds meer info bekomen.

Voor meer informatie kan je de pdf-versie van onze infobrochure Retail in het 7de jaar downloaden.