Praktische informatie

Wanneer begint het schooljaar?

Het schooljaar begint voor alle leerlingen op 1 september. De leerlingen van het eerste leerjaar verwachten we om 8.30 uur. Alle instromers (nieuwe leerlingen die starten in het 2de t.e.m. 7de leerjaar) worden om 9.00 uur op de school verwelkomd. Alle andere SJB-leerlingen zijn om 9.30 uur aanwezig. Voor alle leerlingen eindigt de eerste schooldag om 12.00 uur.

Wanneer begint en eindigt de schooldag?

De schooldag begint om 8.25 en eindigt om 15.40, behalve voor leerlingen die een negende lesuur hebben. Dit negende lesuur komt, voornamelijk in de derde graad, één of tweemaal per week voor, en duurt tot 16.30. Ook inhaallessen kunnen tijdens dit uur plaatsvinden.

Wanneer kunnen leerlingen terecht op school?

Vroege vogels zijn vanaf 7.30 welkom op de speelplaats of in de vergaderzaal. Nablijven is mogelijk tot het einde van het negende lesuur, om 16.30, tenzij de leerling deelneemt aan de georganiseerde avondstudie tot 17.20.

Klik hier voor meer informatie over de georganiseerde ochtend- en avondstudie.

Hoe ziet een schooldag eruit?

Een schooldag bestaat uit acht of negen lesuren van vijftig minuten. Op woensdag volgen leerlingen slechts vier of vijf uren les. Na het tweede en het zevende lesuur wordt een pauze van vijftien minuten ingelast. Het vijfde lesuur doet voor de meeste leerlingen dienst als middagpauze.

In uitzonderlijke gevallen kunnen we om organisatorische redenen afwijken van de normale dagindeling.

Kunnen leerlingen met het openbaar vervoer naar school komen?

Onze lesuren zijn afgesteld op de uren van de bussen van De Lijn en de treinen van de NMBS. De meeste lijnbussen hebben een halte aan de schoolpoort, of aan het station, dat op wandelafstand van de school ligt.

Wie met bus of trein naar school komt, kan op het leerlingensecretariaat informatie krijgen over de soorten schoolabonnementen. Daar zijn ook de aanvraagformulieren beschikbaar en krijg je antwoord op je vragen over uurregelingen en reistrajecten.

Hier kan je de oefening maken hoe je via openbaar vervoer vlot op SJB kan geraken.

Wat hebben leerlingen nodig om school te lopen op het College?

De eerstejaars krijgen hun hand- en werkboeken en een startpakket cursusbladen met hoofding van de school tijdens de onthaalavond op vrijdag 30 augustus. Voor alle andere leerlingen is dat op de eerste schooldag.

Handboeken worden gehuurd van ons boekenfonds. Voor een eerste kind dat bij ons school loopt betalen ouders 20% van de handelsprijs, voor een tweede 10%. Vanaf het derde kind zijn de huurboeken gratis. Werkboeken en boeken die meerdere jaren worden gebruikt, worden aangekocht. Vanaf dit schooljaar huurkopen de leerlingen van het vierde jaar ook een laptop bij de school, waarvoor de betaling over drie jaar gespreid wordt.

Daarnaast wordt ook verwacht dat elke leerling een ringmap meebrengt om werkboeken in onder te brengen, een kaft om losse papieren en correspondentie in te steken, en een etui met voldoende schrijfmateriaal. Vanaf dit schooljaar is de aankoop van een papieren schoolagenda optioneel, aangezien onze elektronische leeromgeving Smartschool die grotendeels vervangen heeft.

Wat hebben leerlingen nodig voor de lessen lichamelijke opvoeding?

Voor de lessen lichamelijke opvoeding is een gympak van de school verplicht. Elke nieuwe leerling kan dat tijdens de eerste schoolweek aankopen. Naast het gympak heeft de leerling ook best twee paar sportschoenen die de ouders zelf aankopen: een paar met kleurvaste zolen voor binnen en een paar voor buiten.