Excursies

Elk jaar ondernemen onze leerlingen een aantal buitenschoolse excursies in het kader van de leerstof. Zo gingen vorig jaar de leerlingen van het derde jaar Wetenschappen naar de Olmense Zoo, brengen de leerlingen van 5 TSO een bezoek aan het Vlaams Parlement, en trokken de leerlingen van het zesde richting Ardennen. Op deze pagina lichten wij kort die klasuitstappen toe die onlosmakelijk met een carrière aan het College te maken hebben.

Tweedaagse naar de Westhoek (1e jaar)

Een van de hoogtepunten van het eerste jaar aan het College is de tweedaagse naar Ieper. Die excursie vindt plaats rond 11 november en biedt onze leerlingen de mogelijkheid tot echte en hechte groepsvorming. Aan de hand van een rijk aanbod aan leerzame bezoeken en activiteiten komen ze ook oog in oog te staan met de Groote Oorlog in eigen land.

Tal van vakoverschrijdende initiatieven komen vooraf reeds aan bod. In de les Nederlands leven de leerlingen zich in in de wereld van de veertienjarige soldaat John Condon. De les aardrijkskunde biedt hen informatie over de streek en het landschap, en in de les geschiedenis doen ze aan bronnenonderzoek.

Ter plaatse leren onze leerlingen respect op te brengen, niet alleen voor ons verleden, maar ook voor elkaar. We bezoeken soldatenkerkhoven en oorlogsmusea, ontdekken de streek en wonen ’s avonds de Last Post bij onder de Menenpoort. Daarnaast maken we ook tijd vrij om aan te tonen wat de geschiedenis ons kan leren over omgaan met elkaar en met anderen.

Sinds kort houden we op de weg terug naar huis een tussenstop bij het Red Star Line museum in Antwerpen, waar de leerlingen onderzoeken hoe vluchtelingenproblematiek een probleem van alle tijden is. Zonder twijfel een excursie om nooit meer te vergeten!

Taaluitwisseling (6e jaar)

In de richtingen Moderne Talen en Secretariaat-Talen willen wij verder gaan dan alleen het overbrengen van kennis en vaardigheden. We willen ervoor zorgen dat de leerlingen hun talenkennis ook in de praktijk brengen. Tijdens de uitwisseling met onze partnerschool in Lemgo worden de leerlingen van 6LA-MT, 6EC-MT, 6MT-WI en 6ST ondergedompeld in de Duitse taal en cultuur. Een week lang verblijven zij in een gastgezin om zo het ‘echte’ leven te ervaren. Via workshops en culturele uitstappen leren ze meer over Duitsland, het Duitse schoolsysteem en de streek.

Enkele weken later, worden de rollen omgedraaid, en verblijven de leerlingen uit Lemgo in Mol. Dan is Nederlands de voertaal, en krijgen onze leerlingen de kans hun nieuwe vrienden wegwijs te maken op onze school.

Buitenlandse reizen (6e jaar)

Kers op de taart van een SJB-carrière zijn de reizen in de derde graad. Samen met een team van gemotiveerde leerkrachten trekken onze leerlingen tijdens de paasvakantie naar het buitenland. De leerlingen van het ASO reizen in het zesde jaar traditiegetrouw doorheen Italië, met uitgebreide bezoeken aan Rome, Firenze, Assisi en de streek rond Napels. Voor de leerlingen van TSO en BSO voorzien we sinds enkele jaren dan weer twee kortere reizen: in het vijfde jaar trekken we naar Parijs en in het zesde naar Barcelona, twee steden boordevol cultuur en geschiedenis.

Op deze leerzame excursies leren onze vijfde- en zesdejaars een heleboel, niet enkel over het verleden, maar ook over elkaar, en misschien zelfs over de leerkrachten! Natuurlijk kan de boog niet altijd even gespannen staan. Naast het bezoek van toeristische en culturele attracties maken we ook wel eens tijd om te gaan shoppen of om iets te drinken op een terrasje. Tijdens de laatste paasvakantie van hun middelbare schoolcarrière krijgen leerlingen zo de kans te proeven van het leven als (volwassen) wereldburger.

Bij het organiseren van de buitenlandse excursies probeert onze school de kosten voor de ouders steevast zo laag mogelijk te houden. Door middel van een spaarsysteem dat reeds begint in het vierde jaar blijft zo ook de Italiëreis voor elke leerling toegankelijk.