Mini-onderneming

Elk schooljaar richten de leerlingen in onze school mini-ondernemingen op. De leerlingen van het zesde jaar vullen één van hun keuze-uren in met de mini-onderneming. Deze mini-onderneming vinden we o.a. terug in de studierichting ASO Economie en TSO Accountancy & IT en TSO Management & Marketing.

De ondernemende leerlingen kiezen en maken zelf hun eigen producten en ze beheren de mini-onderneming volgens de regels van de kunst. Ze voeren een boekhouding, doen een marktonderzoek, organiseren verkoopsmomenten, houden aandeelhoudersvergaderingen enz.

Voor ASO worden ze ondersteund en begeleid door de heer Rob Philipsen, leerkracht economie en door VLAJO (Vlaamse Jonge Ondernemers). Een groot deel van de opbrengst gaat elk jaar naar een goed doel. Een blik op de mini-ondernemingen ASO uit het recente verleden:

– In het schooljaar 2009-2010 was de mini-onderneming ‘Mini-Carte 7’ actief; in samenwerking met speelkaartenproducent Carta Mundi uit Turnhout zorgden ze voor een origineel product in de vorm van een boek speelkaarten met afbeeldingen van leerkrachten van de school. De leerlingen schonken een groot deel van de winst aan VZW Help Brandwonden Kids.

– In het schooljaar 2010-2011 verkocht de mini-onderneming kleine luidsprekers die aansluitbaar zijn op elke laptop, iPod of mp3-speler.  Een groot deel van de winst ging naar het project Gardens of Life in Kara Kara (Niger).

– In het schooljaar 2011-2012 was de mini-onderneming op twee terreinen actief: in het eerste semester werd een activiteit in de school georganiseerd en in het tweede semester verkochten ze sportoutfits met telkens een sweater en een joggingbroek met het logo van de school op. Ook werd tijdens de Open Dag een Bungee Run georganiseerd om de sportoutfits in de kijker te stellen. De winst van de acties ging naar ViGe Mol, een sportclub voor visueel gehandicapten in Mol die tor- en goalbal organiseren.

Voor 6 TSO worden de leerlingen begeleid door de heer Jan Caeyers.

In het schooljaar 2012-2013 zijn er binnen TSO 2 mini-ondernemingen actief: Eartune en Brainwood.

– Voor meer info over Eartune en hun producten kan op u op deze link terecht. Eartune beschikt ook over een eigen website: www.eartune.somee.com