Leerondernemingen

Het lesprogramma geeft onze leerlingen uit het zevende jaar de kans te proeven van het ondernemerschap en de verkoopspraktijk aan de hand een leeronderneming. De leerlingen werken daarbij binnen het kader van de lessen zelf een concept uit en verkopen hun producten, in het 7de jaar Administratie op schoolse evenementen, en in het 7de jaar Retail op grotere schaal. Iedereen is welkom in het winkeltje dat zij zelf inrichten en het jaar rond uitbaten, te vinden naast de schoolgebouwen. De school regelt daarvoor alle praktische afspraken.

De leeronderneming is een onderneming op school, opgericht en beheerd door de leerlingen, begeleid door de leerkrachten en pedagogisch en organisatorisch ondersteund door de UNIZO Stichting Onderwijs & Ondernemen. De leerlingen doorlopen alle facetten van het ondernemerschap via alle stadia van een onderneming: van het oprichten over het beheer tot de afsluiting. De doelstelling van de leeronderneming is dat leerlingen ondergedompeld worden in het zelfstandig ondernemen en ervaren welke voorwaarden essentieel zijn om te slagen: ondernemingszin, ambitie, doorzettingsvermogen, enthousiasme, creativiteit, zelfstandig werken. De ondernemende leerlingen kiezen en maken zelf hun eigen producten en ze beheren de minionderneming volgens de regels van de kunst. Ze voeren een boekhouding, doen een marktonderzoek, organiseren verkoopsmomenten, houden aandeelhoudersvergaderingen, etc.

Tijdens het schooljaar 2016-2017 baatten de leerlingen van 7 Retail naast de school Mok & Mug uit, een gezellige concept store met een assortiment aan hedendaagse koffiemokken, kopjes en andere koffiebenodigdheden. De leerlingen van 7 Administratie zetten dan weer twee miniondernemingen op gericht aan de bezoekers van o.a. het schoolbuffet en de Open Dag: Vinylla recupereerde oude vinylplaten en wenskaarten en ging er creatief mee aan de slag om ze een tweede leven te schenken, en Timeless Gifts paste zijn ondernemingszin toe op kleine geschenkartikelen.